این مقاله را بخوانید تا بفهمید که بلاکچین در زمینه بانکداری چیست و 10 مورد استفاده از این فناوری پیشرفته را برای بخش خدمات مالی بدانید.
بلاکچین در زمینه بانکداری چیست؟
فناوری بلاکچین به شکل توزیع شده است و معاملات بین دو طرف را به طور کارآمد و دائمی ثبت می کند. بلاکچین از بلاک های داده ای جداگانه ای تشکیل شده است که شامل یک سری معاملات مرتبط است که به ترتیب خاصی با هم مرتبط هستند.
همه طرف های درگیر می توانند دفترچه دیجیتال را در سراسر شبکه بدون نیاز به مرجع متمرکز یا یک واسطه به اشتراک بگذارند. به همین دلیل پردازش معاملات از طریق بلاکچین سریعتر است. البته که سرعت فقط یکی از مزایای بالقوه بلاکچین در زمینه بانکداری است.
چگونه صنعت بانکداری می تواند از فناوری بلاکچین بهره ببرد؟
وقتی ویژگی های خاص بلاکچین را در نظر بگیریم ، منطقی است که صنعت بانکداری پیشگام در پذیرش این فناوری باشد. فقط به این فکر کنید که چرا ما در وهله اول بانک ها را تاسیس کردیم. موسسات بانکی ایجاد شده اند تا گروه هایی از مردم را به هم متصل کنند و انواع معاملات را بین آنها برقرار کنند.
بلاکچین ابزاری است که می تواند همان کار را در مقیاس جهانی انجام دهد. علاوه بر این ، معاملات در بلاکچین ایمن و شفاف است. بلاکچین همچنین پیامدهای بالقوه ای را در تجارت جهانی به همراه دارد که می تواند معاملات را با حذف فرایندهای دستی و کاغذی و معرفی فرآیندهای ساده و خودکار ، کارآمدتر کند.
یک بلاکچین عمومی می تواند یک ابزار عالی باشد زیرا غیرمتمرکز است و هیچ نهاد واحدی نمی تواند مالک آن باشد. به همین دلیل بلاکچین چیزی فراتر از فناوری پایه ی ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین یا اتریوم است.
10 مورد استفاده بلاکچین در زمینه بانکداری
1. پرداخت سریع تر
با ایجاد یک کانال غیرمتمرکز برای پرداخت ها ، موسسات بانکی می توانند از فناوری های نوظهور برای تسهیل پرداخت سریعتر و کاهش کارمزد پردازش آنها استفاده کنند.
با ارائه امنیت بیشتر و هزینه کمتر برای ارسال پرداخت ها ، بانک ها می توانند سطح جدیدی از خدمات خود را معرفی کنند ، محصولات جدیدی به بازار بیاورند و در نهایت بتوانند با استارتاپ های نوآور رقابت کنند.
علاوه بر این با استفاده از بلاکچین ، بانک ها قادر به کاهش نیاز به اشخاص ثالث و تسریع در زمان پردازش نقل و انتقالات هستند. در حال حاضر 90 درصد از اعضای شورای پرداخت اروپا معتقد بودند که بلاکچین صنعت بانکداری را تا سال 2025 به صورت اساسی تغییر می دهد.
2. سیستم های تسویه حساب
یک فناوری توزیع شده مانند بلاکچین می تواند معاملات بانکی را به طور مستقیم تسویه کند و بهتر از پروتکل های موجود مانند SWIFT عمل کند. یک انتقال بانکی به طور متوسط چند روز طول می کشد تا تسویه شود ، زیرا نحوه ایجاد زیرساخت های مالی محدود است.
جابجایی پول در سراسر جهان برای بسیاری از بانک ها یک چالش لجستیکی است. یک انتقال بانکی ساده قبل از رسیدن به مقصد باید سیستم پیچیده ای از واسطه ها را دور بزند.
دفتر غیرمتمرکز معاملات مانند بلاکچین می تواند بانک ها را قادر به پیگیری کلیه معاملات به صورت علنی و شفاف کند. بانک ها نیازی به اعتماد به شبکه خدمات حضانت و نهادهای نظارتی مانند SWIFT نخواهند داشت. آنها به راحتی می توانند معاملات را مستقیماً در بلاکچین عمومی تسویه کنند.
3. خرید و فروش دارایی ها
با حذف واسطه ، بلاکچین هزینه تبادل دارایی ها را کاهش می دهد و بی ثباتی بازار سنتی اوراق بهادار را کاهش می دهد. به گفته یکی از منابع ، انتقال اوراق بهادار بر روی بلاکچین می تواند از 17 تا 24 میلیون دلار در هر سال در هزینه های تجارت جهانی صرفه جویی کند.
خرید و فروش دارایی هایی مانند سهام یا کالاها بر اساس پیگیری اینکه چه کسی مالک چه چیزی است ، انجام می شود. بازارهای مالی این کار را از طریق شبکه پیچیده ای از صرافی ها ، کارگزاری ها و بانک های متولی انجام می دهند. همه این فرآیندها پیرامون یک سیستم منسوخ مالکیت ساخته شده است. همانطور که می توانید حدس بزنید ، این سیستم نه تنها کند است بلکه مملو از خطا و مستعد فریب است.
اکنون بسیاری از شرکت های بلاکچین در حال کار بر روی راه حل هایی هستند که به ما کمک می کند دارایی های دنیای واقعی مانند طلا یا املاک و مستغلات را ثبت کنیم. قطع واسطه باعث کاهش هزینه های مبادله دارایی و تسریع روند کار می شود.
4. جمع آوری سرمایه
جمع آوری سرمایه از طریق سرمایه گذاری امروزه فرایند پیچیده ای است. شرکت های بلاکچین با جمع آوری سرمایه با چندین گزینه جایگزین ، روند کار را تسریع می کنند. این موارد شامل عرضه اولیه صرافی (IEO) ، عرضه توکن سهام (ETO) و عرضه توکن اوراق بهادار (STO) است. STO در حال حاضر محبوب ترین گزینه است زیرا از نظر قانونی محافظت می شود.
پیشگامان STO ها سوئیس و مالت هستند و شركت هایی مانند Scerri & Concise Ltd چنین خدماتی را ارائه می دهند. پیش از این ، عرضه اولیه سکه (ICO) از محبوبیت بیشتری برخوردار بود اما اخیرا غیرقابل اعتماد شناخته شده است.
5. اعتبارات و وام ها
با استفاده از بلاکچین ، آینده وام ها و به طور کلی فرآیندهای سریعتر و مطمئن تر برای پرداخت وام وجود دارد که می تواند ساختار وام های مشترک یا وام های رهنی را تغییر دهد.
بانک هایی که درخواست های وام را پردازش می کنند ، با بررسی عواملی مانند اعتبار ، وضعیت مالکیت خانه یا نسبت بدهی به درآمد ، ریسک را ارزیابی می کنند. چنین سیستمهای متمرکز غالباً برای کاربران مفید نیستند زیرا حاوی اطلاعات غلطی هستند.
علاوه بر این ، تمرکز اطلاعات حساس در تعداد کمی از موسسات ، آنها را بسیار آسیب پذیر می کند. به عنوان مثال سال گذشته ، Equifax هک شد و اطلاعات بیش از 145 میلیون آمریکایی را افشا کرد. اکنون می توانید ببینید که چرا بلاکچین روشی امن تر ، کارآمد تر و ارزان تر برای پرداخت وام ارائه می دهد.
6. معاملات مالی
بلاکچین انقلابی در بخش معاملات مالی ایجاد کرده است. آیا می دانید امروزه بسیاری از فعالیت های مالی همچنان به مدارکی مانند فاکتورها ، اعتبارات اسنادی یا قبض ها متکی هستند؟ بسیاری از سیستم های مدیریت سفارش ، انجام این کار را به صورت آنلاین امکان پذیر می کنند ، اما روند کار زمان زیادی را تلف می کند.
امور مالی مبتنی بر بلاکچین با خلاص شدن از شر فرآیندهای دستی و کاغذ بازی ، فرآیند معاملات را ساده می کنند. با استفاده از بلاکچین ، نیازی به نگه داشتن چندین نسخه از سند نیست. به این دلیل که اطلاعات می توانند در یک سند دیجیتال قرار بگیرند و همه اعضای شبکه می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
7. احراز هویت دیجیتال
بانک ها بدون احراز هویت قادر به انجام معاملات مالی آنلاین نیستند. با این حال ، فرآیند اخراز شامل مراحل مختلفی است که کاربران زیاد به آن علاقه ندارند. با استفاده از بلاکچین ، کاربران و شرکت ها از روندهای سریع احراز هویت بهره مند می شوند. به این دلیل که بلاکچین ، امکان استفاده مجدد از احراز هویت را برای سایر سرویس ها به صورت ایمن فراهم می کند.
محبوب ترین نوآوری در این زمینه Zero Knowledge Proof است. اکنون چندین کشور و شرکت های بزرگ در حال کار بر روی راه حل های مبتنی بر ZKP هستند.
کاربران فقط باید یک بار هویت خود را در بلاکچین ثبت کنند. نیازی به تکرار آن ثبت نام برای هر ارائه دهنده خدمات نیست ، به شرطی که این ارائه دهندگان از طریق بلاکچین تأمین شوند. به طور طبیعی ، ذخیره این نوع اطلاعات در بلاکچین امنیت آن را نیز تضمین می کند.
8. حسابداری و حسابرسی
حسابداری حوزه ای نسبتاً کند بوده است. یکی از دلایل آن نیاز به انطباق با الزامات نظارتی دقیق در مورد یکپارچگی و اعتبار اطلاعات است. به همین دلیل حسابداری به طور بالقوه حوزه دیگری است که می تواند با بلاکچین تغییر شکل دهد.
کارشناسان معتقدند که این فناوری ، کار سیستم های دفترداری سنتی را ساده می کند. بجای نگهداری سوابق جداگانه براساس رسید معاملات ، مشاغل می توانند معاملات را مستقیماً به یک دفتر ثبت مشترک اضافه کنند.
در نتیجه ، سوابق از شفافیت و امنیت بیشتری برخوردار خواهند شد. یک بلاکچین مانند یک دفتر اسناد رسمی دیجیتال کار می کند که تمام معاملات را تأیید می کند. قراردادهای هوشمند بلاکچین می تواند برای پرداخت خودکار فاکتورها نیز مورد استفاده قرار گیرد.
9. صندوق های تامین
صندوق تامین نوعی مشارکت سرمایه گذاری است که شامل یک مدیر صندوق و گروهی از سرمایه گذاران است. سرمایه گذاران آن معمولاً تاجر هستند و نه سرمایه گذار عادی. ایده پشت صندوق های تامین به حداکثر رساندن بازده سرمایه گذاران و به حداقل رساندن ریسک ها است.
صندوق سرمایه گذاری رمزنگاری غیرمتمرکز بستری را فراهم می کند که به سرمایه گذاران و استراتژیست های بیشتری امکان مشارکت می دهد. صندوق های تامین سنتی توسط مدیران صندوق کنترل می شوند که در یک نهاد واحد کار می کنند. چنین تمرکز زدایی مثالی عالی از توانایی بلاکچین در صنعت خدمات مالی است.
10. انتقال نظیر به نظیر
انتقال نظیر به نظیر (P2P) به مشتریان امکان می دهد وجوه را از حساب های بانکی یا کارت های اعتباری خود به صورت آنلاین به حساب شخص دیگری منتقل کنند. در حال حاضر ، برنامه های انتقال نظیر به نظیر بسیاری در بازار موجود است. اما همه آنها با محدودیت های خاصی همراه هستند.
به عنوان مثال ، برخی از آنها فقظ در یک منطقه جغرافیایی خاص به شما امکان انتقال پول را می دهند. سرویس های P2P ممکن است کمیسیون زیادی را برای خدمات خود دریافت کنند و از امنیت کافی برای ذخیره اطلاعات حساس مشتری برخوردار نباشند.
همه این مشکلات را می توان با بلاکچین برطرف کرد. این فناوری به تمرکز برنامه های کاربردی برای انتقال نظیر به نظیر کمک می کند. توجه داشته باشید که بلاکچین محدودیت جغرافیایی ندارد و انتقال P2P را در سراسر جهان امکان پذیر می کند. علاوه بر این ، معاملات مبتنی بر بلاکچین در زمان واقعی انجام می شود ، بنابراین گیرنده مجبور نیست چهار روز صبر کند تا پول دریافت کند.
آینده بلاکچین در زمینه بانکداری
مدیران بانکی معتقدند بلاکچین قبل از تبدیل شدن به یک فناوری اصلی در امور بانکی ، باید چندین شرط را تحقق بخشد. برای استفاده بیشتر از بلاکچین ، بانک ها ابتدا باید زیرساخت های مورد نیاز برای کار با شبکه جهانی را با استفاده از راه حل های منطبق توسعه دهند.
انتظار می رود که بلاکچین پس از تصویب کامل ، موسسات بانکی را قادر به پردازش سریعتر و دقیق پرداخت ها کند ، در حالی که هزینه های پردازش معاملات را کاهش می دهد. در مجموع ، استفاده از بلاکچین در زمینه بانکداری تجربه بهتری را برای مشتری ارائه می دهد و به موسسات سنتی بانکی کمک می کند تا با استارت آپ های نوآور رقابت کنند.