قطعا این روزها اسم فناوری بلاکچین زیاد به گوشتان خورده است. مزایا و معایب بلاکچین بسیاری از صنایع مختلف را درگیر خود کرده است.
بیشتر زنجیره های بلاکی به شکل یک پایگاه داده غیرمتمرکز طراحی شده اند و به عنوان یک دفتر توزیع شده دیجیتال عمل می کنند. این دفترهای بلاکچین داده ها را در بلاک هایی ضبط و ذخیره می کنند و از طریق اثبات رمزنگاری به یکدیگر متصل می شوند.
بلاکچین باعث افزایش امنیت در محیط های بی اعتماد می شود. با این حال ، غیرمتمرکز بودن آن معایبی نیز به همراه دارد. به عنوان مثال ، وقتی با پایگاه های داده متمرکز سنتی مقایسه می شود ، بلاکچین ها دارای کارایی محدودتری هستند و به ظرفیت ذخیره سازی بیشتری نیاز دارند.
در این مقاله مزایا و معایب بلاکچین را به تفصیل توضیح دادهایم.
مزایا
توزیع شده
از آنجا که داده های بلاکچین اغلب در هزاران دستگاه در شبکه توزیع شده گره ها ذخیره می شوند ، سیستم و داده ها در برابر خرابی های فنی و حملات مخرب بسیار مقاوم هستند. هر گره شبکه قادر است نسخه ای از پایگاه داده را تکثیر و ذخیره کند و به همین دلیل ، هیچ نقطه ای از کار نمی افتد. یک گره آفلاین ، تأثیری روی در دسترس بودن یا امنیت شبکه نمی گذارد.
در مقایسه با بلاکچین ، بسیاری از پایگاه های داده متداول به یک یا چند سرور متکی هستند و در برابر نقص فنی و حملات سایبری آسیب پذیرتر هستند.
ثبات
برگشت بلاک های تأیید شده بسیار بعید است ، به این معنی که پس از ثبت داده ها در زنجیره بلاک ، حذف یا تغییر آن بسیار دشوار است. این باعث می شود بلاکچین یک فناوری عالی برای ذخیره سوابق مالی یا هر داده دیگری باشد که در آن ردیابی حسابرسی مورد نیاز است. زیرا هر تغییری در یک دفتر توزیع شده و عمومی ردیابی و ثبت می شود.
به عنوان مثال ، یک کسب و کار می تواند از فناوری بلاکچین برای جلوگیری از رفتارهای متقلبانه کارمندان خود استفاده کند. بلاکچین می تواند سابقه ای مطمئن و پایدار از تمام معاملات مالی که در داخل شرکت انجام می شود ، ایجاد کند. این امر کار پنهان کردن معاملات مشکوک را برای کارمند بسیار سخت خواهد کرد.
سیستم بی اعتماد
در بیشتر سیستم های پرداخت سنتی ، معاملات فقط به دو طرف درگیر وابسته نیستند بلکه به یک واسطه مانند بانک ، شرکت کارت اعتباری یا ارائه دهنده پرداخت نیز وابسته هستند. هنگام استفاده از فناوری بلاکچین این واسطه ها دیگر لازم نیست زیرا شبکه توزیع شده گره ها ، تراکنش ها را از طریق فرآیندی موسوم به استخراج تأیید می کند.
به همین دلیل ، از بلاکچین غالباً به عنوان یک سیستم بی اعتماد یاد می شود. بنابراین ، یک سیستم بلاکچین خطر اعتماد به یک سازمان واحد را نفی می کند و همچنین با قطع واسطه ها و اشخاص ثالث ، هزینه های کلی معاملات را کاهش می دهد.
معایب
حملات
اثبات شده است که الگوریتم توافق Proof of Work که از بلاکچین بیت کوین محافظت می کند ، در طول سالهای گذشته بسیار کارآمد بوده است. با این حال ، چند احتمال برای حملات بالقوه وجود دارد که می تواند علیه شبکه های بلاکچین انجام شود و حملات 51 درصدی بیشترین مشکل را ایجاد می کند.
اگر یک نهاد موفق به کنترل بیش از 50 درصد از قدرت هش شبکه شبکه شود ، چنین حمله ای ممکن است اتفاق بیفتد ، که در نهایت به آنها امکان می دهد شبکه را از بین ببرند یا ترتیب معاملات را حذف یا اصلاح کنند.
علیرغم امکان نظری ، هرگز حمله موفقیت آمیز 51 درصدی به بلاکچین بیت کوین رخ نداده است. با بزرگتر شدن شبکه ، امنیت افزایش می یابد و بعید به نظر می رسد که استخراج کنندگان مبالغ زیادی پول و منابع برای حمله به بیت کوین سرمایه گذاری کنند.
به غیر از این ، یک حمله موفق 51 درصدی فقط قادر است معاملات اخیر را برای مدت کوتاهی اصلاح کند زیرا بلاک ها از طریق اثبات رمزنگاری به هم متصل می شوند.
اصلاح داده ها
نکته منفی دیگر سیستم های بلاکچین این است که وقتی داده به زنجیره بلاک اضافه شود ، اصلاح آن بسیار دشوار است. در حالی که ثبات یکی از مزیت های بلاکچین است ، اما همیشه خوب نیست. تغییر داده ها یا کدهای بلاکچین معمولاً بسیار طاقت فرسا است و اغلب به یک هارد فورک نیاز دارد ، جایی که یک زنجیره کنار گذاشته می شود و یک زنجیره جدید ایجاد می شود.
کلیدهای خصوصی
بلاکچین با استفاده از رمزنگاری کلید عمومی مالکیت واحدهای رمزنگاری شده را به کاربران می دهد. هر آدرس بلاکچین دارای یک کلید خصوصی مربوطه است. می توان آدرس را به اشتراک گذاشت اما کلید خصوصی باید مخفی باشد.
کاربران برای دسترسی به وجوه خود به کلید خصوصی خود نیاز دارند. اگر کاربری کلید خصوصی خود را گم کند ، پول عملاً از دست می رود و هیچ کاری نمی تواند در این زمینه انجام دهد.
ذخیره سازی
دفترهای بلاکچین با گذشت زمان می توانند بسیار بزرگ شوند. بلاکچین بیت کوین در حال حاضر به حدود 200 گیگابایت فضای ذخیره سازی نیاز دارد. به نظر می رسد که رشد موجود در اندازه بلاکچین از رشد درایوهای سخت افزاری فراتر رفته و اگر دفاتر برای بارگیری و ذخیره بیش از حد بزرگ شوند ، شبکه خطر از دست دادن گره ها را دارد.
سخن پایانی
با وجود نکات منفی ، فناوری بلاکچین مزایای منحصر به فردی دارد و قطعاً برای مدت زمان زیادی دنیای ما را درگیر خواهد کرد. هنوز راهی طولانی برای همه گیر شدن این فناوری وجود دارد ، اما بسیاری از صنایع در حال کنار آمدن با مزایا و معایب بلاکچین هستند.
چند سال آینده احتمالاً شاهد آن خواهیم بود که مشاغل و دولت ها با استفاده از برنامه های جدید آزمایشاتی انجام می دهند تا بفهمند فناوری بلاکچین تا چه جایی برای پیشبرد مسائل کشش دارد.